dinsdag 30 december 2014

Storm & Stone van Joss Stirling

Titel: Storm & Stone
Auteur: Joss Stirling
Uitgeverij: Blossom Books
ISBN: 9789020679755
Aantal sterren: ***

Op de privéschool Westron College, met leerlingen van rijke ouders, was Raven Stone altijd al een buitenbeentje als beursstudent, maar haar leven bleef draaglijk door haar vriendschap met Gina. Sinds Gina echter een tijdje weg is geweest voor een cursus, is ze totaal veranderd en wil ze niet langer bevriend zijn met Raven. Sterker nog, ze is een van de leerlingen die haar leven in een totale hel verandert door haar van diefstal te beschuldigen. Gelukkig kan Raven het wel goed vinden met de twee nieuwelingen, de charmante Joe en de mega-intelligente en knappe Kieran Storm. Zij lijken de enigen te zijn die niet geloven wat er over Raven wordt verteld. Wat Raven niet weet is dat de beide heren niet zijn wie ze zeggen te zijn. In werkelijkheid zijn ze medewerkers van de YDA, de Young Detective Agency, die undercover zijn gegaan op Ravens school om een serie mysterieuze aangelegenheden te onderzoeken. Verliefd worden op één van de leerlingen was echter absoluut geen onderdeel van deze missie…

Detective
We kennen Joss Stirling natuurlijk al van de Soulmates serie over de gebroeders Benedict. Dat schiep bij mij de verwachting dat er ook iets bovennatuurlijks zou schuilen in dit nieuwe boek van haar hand. Deze aanname bleek ongegrond; Storm & Stone is een spannende detective met een flinke scheut romantiek en actie en de vlotte schrijfstijl die we van Joss Stirling gewend zijn.

Sherlock Holmes
Mijn favoriete karakter is Kieran Storm. Vanaf de eerste introductie deed hij me een beetje denken aan Sherlock Holmes: superslim, een meester in deductie, maar minder ontwikkeld op het sociale vlak. Wel kreeg ik de indruk dat hij daar tegen het einde van het verhaal minder last van had. (Kan ook geweten worden aan de groei die hij heeft doorgemaakt sinds hij Raven heeft leren kennen, maar het sociaal onhandige had van mij wel iets beter in stand gehouden mogen worden). Ook Raven is een mooi uitgewerkt karakter. Een meisje dat meer op haar gevoel afgaat, dat is gefascineerd door dans en vooral ook door de emoties daarachter. Dat een aantal keren in het leven is bedrogen en daardoor een hekel heeft gekregen aan leugens, maar desalniettemin met een groot hart voor de mensen waar ze om geeft. Minpuntje: bij tijd en wijle vond ik dat de informatie over haar teveel werd beschreven in haar gedachten, in plaats van dat we het als lezers konden ontdekken in de actie. Kortom: op sommige plekken miste ik show don’t tell. Overigens vraag ik me af waarom ze de achternamen niet heeft omgedraaid. Ik vind Storm beter passen bij de impulsieve Raven en Stone beter bij de behoudende Kieran. Maar dat is mijn mening. Heel eerlijk vind ik de functie van Isaac een beetje wazig. Het ene moment is hij heel zakelijk, het volgende moment juist weer heel vaderlijk en dan weer voelt hij aan als een halve militair. Nu begrijp ik dat dit onderdeel is van zijn functie, maar ik blijf me toch afvragen hoe oud Joe en Kieran nu uiteindelijk zijn en of ze nu als medewerkers of als tieners worden gezien.

Soms niet geheel geloofwaardig
De relatie tussen Isaac, Joe en Kieran balanceerde voor mij daarom zo nu en dan op het randje met geloofwaardigheid. Ditzelfde geldt voor de massahysterie rondom de diefstallen. Dat de gehersenspoelde mensen zo hysterisch reageren, geloofde ik nog wel. Dat ze anderen daarin meeslepen ook wel. Maar dat ze niet-gehersenspoelde mensen met wie Raven vroeger goed kon opschieten ineens zover krijgen om aan fysieke bedreigingen mee te doen, vond ik erg ver gaan. Dan moet je toch wel echt een hele grote hekel aan iemand hebben en ik vraag me af of zoiets aangewakkerd wordt door één diefstalletje. Met bad guys moet je als schrijver altijd extra opletten: die voelen al snel ongeloofwaardig aan. Volgens mij wordt er namelijk niemand geboren met de wens om puur slecht te zijn. Ik had het mooier gevonden als er nog persoonlijke motieven waren ontdekt rondom de Raadsleden of de directrice. Dat bleef echter allemaal op de achtergrond, waardoor de slechteriken nogal plat aanvoelden.

Al met al vond ik Storm & Stone erg spannend. Ik heb het verhaal achter elkaar verslonden. Echter voelden niet alle elementen voor mij even geloofwaardig, zoals de relatie tussen Kieran, Joe en Isaac, de massahysterie rondom Raven en de slechteriken. Wat mij vooral liet doorlezen was de ontwikkeling van de relatie tussen Raven en Kieran. Hoe iemand die zo slim is en tegelijkertijd zo sociaal onhandig, uiteindelijk toch voor het eerst verliefd wordt en eigenlijk niet zo goed weet hoe hij dat moet aanpakken. Om die reden hoop ik dat Storm & Stone nog maar het eerste deel is uit een nieuwe serie, want ik zou graag meer lezen over deze twee bijzondere karakters. Ik geef dit boek drie sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten