Jezelf durven zijn heeft ook alles te maken met authenticiteit. Authentiek betekent volgens Van Dale “betrouwbaar, geloofwaardig, echt”. Als je jezelf durft te zijn, ben je eerlijk naar de buitenwereld toe. Dan kom je betrouwbaar en geloofwaardig over. Maar bovenal echt. Als je jezelf niet durft te zijn, speel je eigenlijk maar een rol en ben je dus niet echt. En als iedereen zich authentiek gedraagt en ieder dus voor zijn eigen uniekheid durft uit te komen, ontstaat er vanzelf een bonte diversiteit aan personen.
De norm
Als mensen willen we er allemaal graag bijhoren. Waarbij, dat verschilt per persoon. Elke groep heeft een soort norm: de standaard, datgene wat als normaal wordt beschouwd. Wijk je daarvan af, dan ben jij dus anders. En om de één of andere reden vinden we dat eng: om af te wijken van de norm. Het betekent namelijk dat je je kwetsbaar moet opstellen. Dat je jezelf moet laten zien. En dat anderen daar kritiek op kunnen hebben.
Niemand is normaal
Grappig genoeg zal niemand helemaal aan de norm voldoen. Iedereen heeft wel iets in zich dat afwijkt. Het populaire meisje in de klas dat zo hard schreeuwt omdat ze thuis geen aandacht krijgt van haar gescheiden ouders. De leuke buurjongen die diabetes heeft. Het meisje achter de kassa met een maatje meer. De gezellige collega die als man de voorkeur aan mannen geeft. Het oppaskind dat toch liever een meisje wil zijn. Kortom: niemand voldoet voor 100% aan de norm. En gelukkig maar! Het is wat ons uniek maakt als mensen. Het maakt ons als ras en ook onze verhalen en belevenissen divers.
In plaats van kritiek hebben op afwijkende eigenschappen, zouden we ze dus eigenlijk moeten vieren. Het laat zien dat we als mens uniek zijn en dat we allemaal onze eigen talenten en ervaringen hebben.
#bravenewlove
Geen opmerkingen:
Een reactie posten