woensdag 12 december 2012

De IJzerprinses van Julie Kagawa


***** (5 sterren)

Boekgegevens
De IJzerprinses
Julie Kagawa
Uitgeverij Harlequin Young Adult
€ 9,95
ISBN: 9789034755841

Hoewel Meghan het niet makkelijk vond om haar ouders en halfbroertje Ethan opnieuw achter te laten, wist ze dat ze er niet alleen voor zou staan. Ash, de winterprins, was immers bij haar en hij hield van haar. Tenminste, dat dacht ze. Tot hij bij aankomst in het Winterpaleis in een compleet ijskonijn verandert en hij zich niet meer in haar buurt laat zien. Meghan is rusteloos en eenzaam, wachtend tot koningin Mab haar bij zich zal roepen. Als dat dan eindelijk gebeurt, ziet ze ook Ash weer voor het eerst terug. Tot haar grote teleurstelling lijkt hij haar te negeren en haar toenaderingen keurt hij keihard af. Ze mag hem zelfs niet meer bij zijn voornaam aanspreken. Het huilen staat haar nader dan het lachen, iets waar de winterprins Rowan handig gebruik van lijkt te maken. Tijdens een één op één gesprek met de derde winterprins, de kroonprins Sage, vallen IJzerfae de zaal binnen, doden Sage en gaan er met de Scepter van de Seizoenen vandoor. De Winterkoningin vermoedt meteen dat de Zomerkoning erachter zit en verklaart het Zomerhof de oorlog. Meghan en Ash zullen opnieuw moeten samenwerken om Nimmernimmer te redden.

Oude bekenden en frisse nieuwelingen
Hij was er even tussenuit, maar in de IJzerprinses komt hij op volle sterkte weer terug: Puck! Wat een heerlijk verfrissend karakter is dit toch. Hoewel winterprins Ash mijn hart doet smelten, is Puck toch één van mijn favoriete personages. Hij geeft vaart en jeu aan het verhaal en doordat hij meerdere gezichten heeft, is zijn gedrag niet altijd goed te voorspellen. Uit De IJzerkoning kenden we Puck vooral als een lichtzinnige plaaggeest, maar in dit tweede deel leren we ook een heel andere kant van hem kennen. Dan is er natuurlijk ook nog Grimalkin, de kat, die het vooral "amusant" vindt om Meghan te vergezellen op haar reizen door Nimmernimmer en de mensenwereld. Ook IJzerhoef keert terug, maar in een totaal andere setting, die mij erg verraste. Dan is er ook nog een minder prettig weerzien, namelijk met Virus, een IJzerfae die we liever niet hadden gekend. Maar naast oude bekenden maken we ook kennis met enkele nieuwe bonte personages, zoals de excentrieke Donkere Muze, Leanansidhe, die haar eigen koninkrijk gecreëerd heeft in. Of wat dacht je van Tiaothin, de brutale phoeka die op Meghan let als ze in het Winterpaleis verblijft?

Een wereldreis is er niets bij…
Ook in dit tweede deel weet Julie Kagawa de lezer te trakteren op een bijzondere rondreis. Van de mensenwereld sleept ze ons mee naar het ijzige Winterhof van Tir Na Nog, waarna we met haar meevluchten naar het Wyltwoud, op weg naar het Zomerhof van Arcadia. Uiteraard onder kundige leiding van Grimalkin komen we vervolgens terecht in de stekels, waar we moeten vluchten voor een draak. Zo komen we terecht in de wondere wereld Tussen, een plek – zoals de naam al suggereert – die zich tussen de wereld van de Fae en de wereld van de mensen bevindt. Overigens had deze plaats van mij best iets meer uitgewerkt mogen worden. Maar ook minder sprookjesachtige plaatsen komen voorbij, hoewel ze wel akelig herkenbaar zijn. Saaie kantoorpanden en een veelbelovend schoolfeest bijvoorbeeld…

Soms iets te naïef
Wat ik wel jammer vond is de ietwat ongeloofwaardige naïviteit van Meghan aan het begin. Ze is meteen woedend op Ash om hoe hij haar behandelt in het Winterpaleis, terwijl je als lezer dan je tanden op elkaar bijt om haar reacties, omdat je voelt of weet dat er meer achter die houding zit. Meerdere keren dacht ik bij mezelf: "Denk nou eens na!" Dat maakte dat ik Meghans reacties (vooral in het begin) af en toe een beetje kinderachtig en zelfzuchtig vond. Gelukkig trok dat na de eerste hoofdstukken weer bij en heb ik daar later geen last meer van gehad. Daarmee was ze gelukkig een stuk minder naïef dan in het eerste deel.

Mooie combinatie van bestaande en nieuwe elementen
Wat me in het eerste boek, De IJzerkoning, ook al opviel, is de mooie combinatie van bestaande elementen en nieuw verzonnen elementen. Puck, Zomerkoning Oberon en zijn koningin Titania zijn personages die Kagawa niet zelf heeft verzonnen. Ik kende ze al uit 'A midsummer night's dream' van William Shakespeare. Zelf hou ik daar wel van; het geeft me altijd een heerlijk gevoel van herkenning en je krijgt daarmee de indruk dat een schrijver zijn of haar huiswerk heeft gedaan. Door gedegen research krijgt een boek (ook een fantasy-verhaal) meer fundament. Overigens is het niet zo dat Kagawa de personages klakkeloos heeft overgenomen. Zoals eerder vermeld heeft ze hier zelf vele originele nieuwe elementen aan toegevoegd, waardoor de gebruikte personages tot bloei zijn gekomen en bijna levend uit de pagina's stappen. Ook de verhaallijn heeft een onverwachte wending, door het toevoegen van het IJzerhof. Uiteraard in dit tweede deel minder onverwacht, aangezien we de IJzerfae al kennen uit het eerste deel, maar niettemin blijft het in de verhalen over Fae een mooie onverwachte twist. Toch past die eigenlijk uitstekend bij onze moderne wereld van technologische ontwikkelingen. Ik zeg "ontwikkelingen" en niet "vooruitgang", want ik denk dat de boodschap die we uit deze mooie serie kunnen halen is dat we door al die technologische ontwikkelingen niet moeten vergeten om ook onze verbeelding en ons vermogen om ons te verwonderen moeten blijven gebruiken.

Iets meer rust in het verhaal
Het eerste deel, De IJzerkoning, was naar mijn gevoel af en toe te druk. Meghan was nog in gevecht met het ene wezen, of ze werd alweer ontvoerd door een andere. Normaal gesproken houd ik wel van vaart in een verhaal, maar ik denk dat je dat meer bereikt door de schrijfstijl dan door een kettingreactie aan actie. In De IJzerkoning zaten weinig rustige scènes en dat maakte dat als die actiescènes op een gegeven moment gingen irriteren. In De IJzerprinses is dit gelukkig anders. De ontmoetingen met bijzondere wezens voelen in dit deel veel beter op hun plaats en krijgen de tijd om tot hun recht te komen.

Eind goed...
En dan is daar het einde... Spannend en weer vol verwachting. April 2013, dan kunnen we het derde deel verwachten: De IJzerkoningin. Tot die tijd kunnen we ons gelukkig nog vermaken met het gratis e-book, deel 1,5. Deze is te vinden op www.harlequin.nl/gratis-ebooks, met als titel De Overtocht. Al met al waardeer ik dit tweede deel met vijf sterren, omdat het las als een trein en bewoond werd door bijzonder levendige personages.

Deze recensie is al eerder gepubliceerd op www.young-adults.nl, met als titel: 'Terug naar Nimmernimmer en de IJzerfae'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten