In Uit de diepte is Sigurd net begonnen aan een nieuwe baan. Hiervoor werkte hij bij de Marine, maar hij is niet op een leuke manier daar weggegaan en hij merkt dat dit verleden hem nog steeds achtervolgt. Dan ziet hij in het water een bijzonder wezen; Reykr heeft een menselijk bovenlichaam en het onderlichaam van een zeehond. Tussen hen ontstaat een bijzondere band. Lees verder voor mijn recensie van dit verhaal uit de bundel Brave New Love.
Stijl
Wauw, die schrijfstijl… Lysander weet met precies de juiste woorden de mooiste beelden op te roepen. Ik waande me tijdens het lezen echt in het woeste Scandinavische noorden! Ik vind al snel dat omschrijvingen een verhaal saai of langdradig maken, maar daar had ik hier totaal geen last van. Hij weet goed een sfeer neer te zetten, maar tegelijkertijd de vaart in het verhaal te houden. Knap gedaan!
Personages
Ik was meteen gek op Sigurd. Je merkt dat er ergens in hem iets stuk is gegaan door wat hij bij zijn vorige werk heeft meegemaakt, maar je weet niet meteen wat. Dit maakt hem ook een tikkeltje mysterieus. Sommig gedrag kwam niet per sé heel mannelijk over, maar ik kon het wel in hem waarderen; dat hij gek is op zijn familie en de manier waarop hij met hen omgaat. Reykr vond ik lastig te plaatsen. In het begin kwam hij over als een wezen dat heel kinderlijk was. Door de dromen trok dat beeld iets bij. Daardoor moest ik er even aan wennen toen de band tussen Sigurd en Reykr een andere wending aannam. Later wordt wel duidelijker waardoor dit komt en dat vond ik wel een mooie uitleg. Knap is in ieder geval dat Lysander in zo weinig woorden toch zoveel gelaagdheid in alle personages heeft weten aan te brengen! Want niet alleen Sigurd en Reykr voelen gelaagd aan, maar ook zijn opa en oma.
Diversiteit
In deze bundel met Diversity-verhalen is de diversiteit in het verhaal Uit de diepte terug te vinden in de beide hoofdpersonages Sigurd en Reykr, die allebei op jongens vallen. Mooi vond ik dat dit gegeven niet de overhand van het verhaal had; het was onderdeel van de karakters van de hoofdpersonages maar bepaalde niet de hele verhaallijn. Wat me verraste was het feit dat Reykr binnen zijn eigen groep soortgenoten ook afwijkt van de norm. Dat maakte hem voor mij als karakter nog geliefder. Daarnaast kampt Sigurd ook met problemen uit zijn verleden. Zoals ik al eerder zei: mooie gelaagde personages.
Jezelf durven zijn
Sigurd schaamt zich voor de keuzes die hij gemaakt heeft in het verleden en Reykr voor de wijze waarop hij afwijkt van zijn soortgenoten. Sigurd gaat bovendien op zoek naar wie hij zelf is. Beiden leren om trots te zijn op wie ze daadwerkelijk zijn. Een mooie boodschap.
Ik ben echt verknocht aan de schrijfstijl van Lysander Mazee in dit verhaal Uit de diepte. Hij weet met precies de juiste woorden de meest prachtige beelden op te roepen in mijn hoofd. Ook zijn personages heeft hij gelaagd weten te maken, terwijl het verhaal maar zo kort is. Dat is uitermate knap! Datzelfde geldt voor de wijze waarop hij de diversiteit en het ‘jezelf durven zijn’ in het verhaal verwerkt heeft. Ik heb het vermoeden dat dit één van mijn favoriete verhalen uit de bundel gaat worden!
Lysander Mazee signeert
Lijkt het je leuk om Lysander te ontmoeten en om een exemplaar te laten signeren door hem? Zondag 8 juli signeert hij bij boekhandel Haasbeek en op zaterdag 14 juli bij The Read Shop in Lelystad. Klik op onderstaande link voor meer informatie.
Uit de diepte is het tweede verhaal van de verhalenbundel Brave New Love. Hierin staan tien romantische verhalen met zeer diverse hoofdpersonen. De verhalen zijn geschreven door Miranda Peters, Lysander Mazee, Sophia Drenth, Natascha van Limpt, Isabel Peters, Marijke F. Jansen, Jen Minkman, Debora Elisabeth, Tamara Haagmans en Oli Veyn. Klik voor meer informatie op de link.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten